Ponedeljak, 20.Nov.2017, 08:21
Welcome Guest | RSS

Osnovna škola "Avram Mrazović"

Site menu
Aktivnosti
Nagrade

Tehničko i informatičko obrazovanje

Pčelarska sekcija

Naši dedovi su čuvali pčele,
mi smo odlučili da se bavimo savremenim pčelarstvom

Sekciju vodi nastavnik tehničkog obrazovanja prof. Stanoje Vujčić - pčelar.

Cilj nastave pčelarstva je da se upoznaju učenici sa korisnošću bavljenja pčelarstvom, kako ličnom, tako i opšte društvenom. Kroz poznavanje rada pčela razvijati marljivost, urednost i preciznost.

Radom u društvu pčela deci se omogućuje da upoznaju gajenje pčela, te da zadovolje raznovrsne želje i interese, sklonosti i sposobnosti i da slobodnije ispoljavaju svoj smisao za organizaciju, kreativne sposobnosti i smisao svog stvaralaštva i racionalnosti.

Učenici prisustvuju različitim aktivnostima, čak su prisustvovali na skupštini Pčelarskog udruženja „Bačka", posetili pčelinjake i prisustvali Međunarodnom sajmu pčelarstva u Somboru, 31. 03. gde se vršila prezentacija pčelinjih proizvoda. Učenici su se upoznali sa pčelinjim proizvodima putem filma "Zdravlje iz košnice", koji su pogledali u kabinetu informatike tokom svojih okupljanja.

Ako želite da se više upoznate sa pčelarstvom možete posetiti neke od sajtova: pčelarski savez Srbije, web pčelinjak, društvo pčelara "Jovan Živanović" Novi Sad...


Tehničko crtanje u AutoCAD-u

Sekciju vodi prof. Jovan Božić.

Tehnički crteži spadaju u najvažnije medije i sredstva komunikacije pa ih je potrebno znati čitati i crtati.
U dvadesetom i početkom dvadesetog prvog veka svedoci smo projektovanja izuzetno složenih sistema i procesa, iako do danas nije izgrađena opšta teorija projektovanja. Krajem dvadesetog veka, u ovim domenima, je označen po osnovu automatizacije postupka projektovanja kao što su: dvodimenzionalno 2D i trodimenzonalno 3D, proračuni i dr. Primena računara, očigledno je donela veliko skraćenje vremena projektovanja preciznost i kvalitet dobijenih rešenja.

AutoCAD je softverski paket firme Autodesk, Inc, za crtanje tehničkih i drugih crteža, a može se koristiti na personalnim računarima.

AutoCAD pripada grupi programskih paketa koji su namenjeni crtanju, projektovanju i srodnim vidovima primene računara i inžinjerskoj praksi. Brzina i lakoća kojom se crteži kreiraju ili modifikuju uz pomoć računara daju ovom vidu projektovanju veliku prednost u odnosu na klasičan način rada.

Primene AutoCAD-a su vrlo široke i njih zapravo postavlja sam korisnik, jer sve što se do juče moglo nacrtati na stari, dobro poznat način, sada može generisati uz pomoć AutoCAD-a. Oblasti u kojima je AutoCAD već pronašao svoju primenu su brojne, a neke od najpoznatijih su:

 • crteži iz oblasti mašinstva, elektrotehnike, građevinstva i aeronautike,
 • ponuda, prezentacija i grafikoni svih vrsta,
 • arhitektonski crteži svih vrsta,
 • geološki profili, prikazi stanja na radovima na rudniku,
 • izrada topografskih i geografskih karata i drugo.
 • AutoCAD je sigurno najpopularniji alat za projektovanje uz pomoć računara. Učenici će u prvih nekoliko časova slobodne aktivnosti savladati upotrebu osnovnih komandi za crtanje i modifikovanje nacrtanih elemenata, kako bi mogli da pređu na složene operacije kao što su šrafiranje, upotreba blokova itd. Na kraju će naučiti, kako se unose kote i štampa finalni crtež.

  Primeri crteža u AutoCAD-u  Informatika i računarstvo

  Nastavnica informatike Lidija Beretić je sa učenicima koji izučavaju predmet informatika i računarstvo prisustvovala predavanju „Klikni bezbedno" koje je održano u amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Somboru.

  Učenici su na nastavi informatike napravili plan učionica i škole u programima Visio Professional.


  primer učionice nižih razreda

  Podaci o školi

  OŠ "Avram Mrazović"

  Adresa: Podgorička 2
  25000 Sombor
  E-mail: osavram@sbb.rs
  Telefon: 025/22-941

  Posete

  Ukupno prisutnih: 1
  Gosti 1
  Korisnici 0
  Anketa
  Oceni sajt ocenom:
  Total of answers: 150
  Korisni linkovi

  Copyright Avram © 2017
  Hosted by uCoz